Wolwerk

Spinnen

Spinnen is een bijzonder oude ambacht met een prachtige historie. In de eeuwen die achter ons liggen was er veel armoede en schapenwol was een schaars artikel. Geen plukje wol bleef onbenut en veel kleding of beddengoed was vervaardigd uit pure schapenwol. Vandaag de dag ligt die verhouding heel anders. De meeste kleding, dekens of tapijten worden gemaakt van synthetische vezels of katoen.

 

Desalniettemin blijft er ruimte voor gebruik van echte schapenwol, onder andere om mee te breien en weven. Een groeiende groep creatieve liefhebbers maakt met behulp van die technieken unieke, laaggeprijsde kleding, kleden of handwerken. Het toefje slagroom op de taart is ’t om de wol dan ook zelf te spinnen. De hele keten van bewerking van pure wol, zo van het schaap, naar een uniek handgemaakt eindproduct, is dan helemaal in eigen beheer. Benieuwd naar mooie voorbeelden van breiwerk? Klik hier voor foto’s op Pinterest.
 

Zachte en fijne wolvachten lenen zich het best om te spinnen. Dit type wol is opgebouwd uit talrijke zeer fijne draden of vezels. De vezeldikte wordt aangeduid in micron. Hoe lager de micron, hoe fijner de wol. Spinnen is het in elkaar draaien van deze vezels, waardoor er lang en sterk garen ontstaat. Diverse schapenrassen bezitten fijne wolvachten, maar één van de meest bekende is de Texelaar. De uitdrukking ‘zuiver Texelse scheerwol’ is alom bekend. Wol van de raszuivere Texelaar is superieur om te spinnen. Deze populaire ivoorwitte wol is heel geschikt om te verven. De wol van bijvoorbeeld de Blauwe Texelaar is gewild om de prachtige grijsbruine tinten, met haar vele kleurnuances. Juist ongeverfd komen deze tinten het best tot hun recht. Andere schapenrassen met een zeer geschikte wolvacht om te spinnen zijn bijvoorbeeld de Zwartbles, Swifter, Nederlands Bonte Schaap, Vlaams Schaap, Blue du Maine, Rouge de l’Ouest, Duitse Zwartkop, Bergschaap, Gotland Pelsschaap, Poll Dorset, Romney en Suffolk.

 

Een opvallende trend van de laatste jaren is het spinnen van wol met een sterkere, vaak hardere vezel. De sluike en hariger wolstructuur met een hogere Micron als die van Heideschaapachtige soorten zijn hiervoor populair. Veel primitieve cultuurrassen die nog dicht bij de natuur staan, hebben deze wolstructuur. Van oudsher heeft wol met een hogere micron een wat negatieve naam in het wereldje van textielspinners, vooral vanwege de hardheid van de vezel. De ‘prik’ maakt deze wol ongeschikt voor (binnen)kleding. Juist de sterke vezel maakt dit type wol echter zeer geschikt om te verwerken in geweven kleden of tapijten, ook wel interieurwol genoemd. Klik voor mooie voorbeelden van weefwerk hier voor foto’s op Pinterest. Prachtige voorbeelden van tapijten van echte wol zien? Klik dan hier.

 

Om de wol ‘fris’ te houden, wordt de ruwe spinwol van Purewol verpakt in handzame en luchtdoorlatende netzakken. Naast de aantrekkelijk geprijsde standaardkwaliteit in verschillende tinten biedt Purewol een mooi assortiment A-klasse spinwol aan. A-klasse spinwol is de mooiste wol om te verwerken. Deze wol onderscheidt zich van de standaardkwaliteit in reinheid, vettigheid, zachtheid, gelijkmatige structuur en vezellengte. Eerstescheers lamswol wordt met name gewaardeerd om de zachtheid. Meestal heeft eerstescheers lamswol ook nog een iets langere vezel. In de webwinkel is een zeer ruim assortiment aan spinwol en lamswol te vinden.

 

Purewol biedt ruwe wol aan, maar voor degenen die snel aan de slag willen, hebben we ook ongeverfde lontwol en kaardvlies. Dat wordt van eigen wol, in eigen beheer op professionele wijze ecologisch gewassen en geproduceerd. Geen massa-import uit Verweggistan dus, maar ambachtelijk gemaakt in de regio. Onze lontwol en kaardvlies zijn van bijzonder mooie kwaliteit. Bij het spinnen treedt er bijna geen spinvlies op en er kan een zeer egale draad mee gesponnen worden. Bekijk de webwinkel voor het uitgebreide aanbod aan lontwol en kaardvlies.

En wilt u gelijk aan een mooi breiwerk beginnen? Dat kan met onze strengen getwijnd breigaren, beschikbaar in diverse looplengtes. Purewol heeft breiwol in vele natuurlijke, ongeverfde tinten. Eerlijke en ambachtelijk verwerkt breigaren van de natuurlijk gehouden schapen uit de Purewol-kudde. Bekijk de webwinkel voor het mooie aanbod aan breiwol.

 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Vilten

Vilt is een niet-geweven textielsoort. Het wordt vervaardigd door het samenpersen van wol. Hiervoor wordt de wol meestal eerst gekaard met behulp van een speciale kam of kaardmolen, waarbij de vezels worden ontward. Er ontstaat op die manier een egale lap die door toevoeging van onder andere water, zeep en intensieve wrijving het eindproduct vilt geeft.

 

Voor zover men kan nagaan, was vilt de eerste vorm van door de mens gemaakte textiel. De oudste viltresten dateren van ca. 6500 voor Christus en werden gevonden in Klein-Azië, het huidige westen van Turkije. Wolvezels bevatten schubben, die in elkaar haken wanneer de haren over elkaar heen geschoven worden. Hierdoor ontstaat de hechte, dichte laag die vilt zo kenmerkt. Er komt geen (gelooide) huid aan te pas; de wol wordt verkregen door het scheren van het schaap. Tegenwoordig wordt vilt vaak gebruikt voor creatieve viltwerken. In combinatie met eventueel verven van de wol ontstaan unieke decoraties waarmee ruimtes sfeervol kunnen worden aangekleed. Maar ook praktische kledingstukken als hoeden, sloffen of winddichte jassen worden van vilt gemaakt. Mooie resultaten bekijken? Bekijk hier de sfeerbeelden op Pinterest.

 

Om te vilten is ruwe wol een uitstekende grondstof. De wol kan onbehandeld of gekaard gebruikt worden. Veel woltypes zijn bruikbaar voor viltwerk, maar met name soorten met een (lang)harige structuur zijn heel geschikt. De ruime aanwezigheid van crimp (fijne golfjes) in de wol komt het viltproces ten goede. Wol van heideschaaprassen zijn hiervoor erg geschikt. Drager van populaire viltwol is het Drents Heideschaap, een ras dat al eeuwenlang in Nederland voorkomt. Andere populaire wolsoorten om te vilten komen van bijvoorbeeld de Schoonebeeker, Mergellander, Kempens Schaap, Ouessant, Coburger Fuchs, Heidschnucke, Walliser Schwarznase, Racka, Wensleydale, Shetland en Herdwick.

 

Purewol biedt wol om te vilten aan van vele rassen en kleuren. De wol wordt geleverd in handzame netzakken. Daardoor blijft de wol fris. Naast viltwol van volwassen schapen is er ook hele zachte eerstescheers lamswol beschikbaar om te vilten. Ga naar de webshop voor het complete assortiment viltwol.

 

Geen behoefte om zelf te wassen of te kaarden? Purewol biedt ecologisch gewassen lontwol en kaardvlies aan. Ambachtelijk en regionaal geproduceerd van wol uit de eigen kudde. Kijk in de webshop onder lontwol en kaardvlies.

 

Bijzonder filmpje over vilten zien?
 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Vachtvilten

Minder bekend dan regulier vilten maar de afgelopen jaren enorm in opkomst, is vachtvilten, ook wel ‘kleed uit de vacht vilten’ genoemd. Hierbij wordt de geschoren vacht alleen aan de scheerzijde vervilt, gehecht op een bodem van losse lokken of kaardvlies. De buitenste zijde van de vacht (de zichtzijde) blijft intact, zodat je het effect krijgt van een huid met de vacht er nog op. Op deze manier worden onder andere mooie en behaaglijke sierkleden, dekens voor op de bank en heerlijke warme kleden voor de hond en de poes gemaakt. Bekijk hier een fotocollage van knap gemaakte voorbeelden van vachtvilten op Pinterest.

 

Voor het vachtvilten worden meestal schapenvachten met een haarstructuur gebruikt. Het effect is wat meer uitgesproken dan en bovendien vilt dit type vacht meestal wat beter. Veelgebruikte bekende

dragers van dergelijke vachten zijn bijvoorbeeld het Drents Heideschaap, Schoonbeeeker, Veluws Heideschaap, Mergellander, Ouessant, Racka, Heidschnucke, Bentheimer, Gotland Pelsschaap, Herdwick, Scottish Blackface, Jacobschaap en Karakul.

 

Purewol biedt voor het vachtvilten complete en kwart vachten aan van vele rassen in diverse kleurslagen. Lang niet iedere vacht is geschikt om mee te vachtvilten. De vachten met een echt ongelijkmatige structuur (schrale plekken) of een slechte onderlinge samenhang worden uitgeselecteerd. De onderlinge samenhang maakt het bewerken gemakkelijker terwijl de lange lokken (vezellengte) en gelijkmatigheid bijdragen aan een fraaier eindresultaat. Daarnaast heeft Purewol een beperkte voorraad vachten in de A-klasse. A-klasse vachten zijn de meest geschikte en mooiste in hun soort. Deze vachten onderscheiden zich van de basiskwaliteit vachten in vezellengte, onderlinge samenhang, gelijkmatigheid en reinheid. In onze webshop is ons gehele aanbod aan vachten om te vachtvilten te vinden.

 

Niks vervelender dan een in een vuilniszak gepropte vacht waar de onderlinge samenhang verdwenen is en het aaneen leggen van het oorspronkelijk geheel een waar puzzelstuk is. Zo doet Purewol het dus niet. Nadat de grove mestdelen verwijderd zijn vouwen we de vacht op zoals het hoort; zijkanten keurig naar binnen en van kop naar kont opgerold in een luchtdoorlatende netzak. Bewaren kan lange tijd en na het losknippen van de netzak is de vacht nog netjes in z’n geschoren vorm.

 

Echte schapenwol is puur natuur en elk schaap is uniek. Geen enkele vacht is gelijk aan een ander. Ook is een vacht nooit volledig egaal; elk vachtdeel heeft een unieke structuur, vezellengte en tint. Laat dit een waarschuwing en tegelijkertijd een waarborg zijn voor authenticiteit! Elke gevilte vacht is anders er zijn er geen twee gelijk aan elkaar.

 

Om te kunnen vachtvilten is een stevige bodem nodig waarop de vacht door middel van de vilttechniek gehecht kan worden. Hiervoor kan ruwe wol of lontwol gebruikt worden, maar vaak wordt gekozen voor kaardvlies. Purewol heeft gewassen en ongeverfd kaardvlies beschikbaar van haar eigen kudde in de natuurtinten naturel, grijs en donker. Dit ambachtelijk en lokaal geproduceerd kaardvlies is ideaal voor dit doel. Het wordt onder andere verkocht in porties van 500 gram. Een portie bestaat uit brede batts van ongeveer 80 cm, opgebouwd uit dunne lagen van ecologisch gewassen en gekaarde wol. Dat is ruim voldoende voor het vachtvilten van bijvoorbeeld een Drents Heideschaap of Schoonebeeker vacht. Kijk in de webshop onder kaardvlies.





 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Vulwol

Wol is een ideaal natuurlijk materiaal om (pas)poppen, kussens of zadels mee te vullen. In de loop der jaren zijn er vele synthetische alternatieven op de markt gebracht, maar slechts weinigen kunnen tippen aan de voordelen van pure schapenwol. Echte schapenwol voelt aangenaam warm aan. Wol aan of dichtbij het lichaam geeft als geen ander materiaal de lichaamswarmte terug. Ook is wol erg elastisch en veerkrachtig.

 

Dankzij de veerkrachtigheid is een pop of kussen gevuld met wol telkens weer in staat in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren. Vanwege deze eigenschap worden ook zadels in de rijpaardensport vaak met wol gevuld. De isolerende, elastische en antistatische eigenschappen van wol dragen bij aan het comfort van de zadels.

 

Voor gebruik van echte, pure schapenwol als vulling voor (pas)poppen, kussen en zadels biedt Purewol vulwol aan, een hele zachte kwaliteit wol afkomstig van jonge schapen die voor de eerste keer geschoren zijn. In de industrie noemt men dit lamswol. Lamswol of eerstescheerswol is veel zachter dan wol van oudere schapen, is bijzonder fijn van structuur en heeft veel volume. Purewol levert de vulwol af in handige, luchtdoorlatende netzakken. Bezoek onze webshop en ga naar vulwol.









 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Kaardvlies en lontwol

Kaardvlies komt van de kaardmolen en is een luchtige “deken” van wol. Dit heet een “batt”. Het is vooral handig voor spinnen, natvilten en naaldvilten. Met het kaarden worden de vezels machinaal ontwart en in dezelfde looprichting gelegd.

De wol die hiervoor is gebruikt wordt eerst grondig gesorteerd (alle slechte delen worden verwijderd), gewassen, daarna gepickt en tenslotte gekaard. Met het wassen is een flink deel van de lanoline (wolvet) verwijderd, en daarmee ook verreweg het meeste zand, stof en mestdelen. Het resterende deel lanoline in de wol (ongeveer een derde) zorgt nog voor voldoende soepelheid van de vezel om het plezierig te kunnen verwerken. Bovendien vallen er tijdens het picken en kaarden nog diverse natuurlijke rommeltjes uit, wat de reinheid van de wol ten goede komt. De kwaliteit is mooi en bij het verwerken treedt er bijna geen verlies op.

Je kunt kaardvlies eenvoudig gebruiken door er toefjes vanaf te plukken en te spinnen of de gewenste viltvorm te leggen. Ook voor het vachtvilten wordt kaardvlies veelvuldig toegepast als rugwol. De batt van kaardvlies wordt vastgevilt aan de scheerzijde van de vacht en dient zo als nieuwe, diervriendelijke huid.

Lontwol wordt op dezelfde wijze als kaardvlies gemaakt, echter worden de vezels na het kaarden door een koker getrokken, waardoor er een dikke, luchtige kabel (lont) ontstaat. Dit is vooral aantrekkelijk bij het spinnen van wol, het vergemakkelijkt het proces omdat de aanvoer van wol een constante eenheid (lont) is.

Ons aanbod aan kaardvlies en lontwol wordt van eigen wol, in eigen beheer, op vakkundige wijze ecologisch gewassen en geproduceerd. Geen massa-import uit Verweggistan dus, maar ambachtelijk gemaakt in de regio. Zo houden we de ecologische voetafdruk klein! Bekijk de webwinkel voor het uitgebreide aanbod aan kaardvlies en lontwol.
 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Breiwol

Met kant-en-klare breiwol kan de liefhebber van breien meteen aan de slag. De wol hiervoor is afkomstig uit onze eigen kudde en wordt eerst zorgvuldig gesorteerd en ecologisch gewassen op vakkundige wijze. Enkele ambachtelijke spinnerijen uit de regio nemen het spinnen van de strengen eersteklas getwijnd breigaren voor hun rekening.

Daarna krijgen de strengen nog een definitieve wasbeurt. Purewol heeft echt prachtige strengen in vele ongeverfde natuurtinten beschikbaar en in diverse looplengtes. Eerlijke breiwol van onze oer-Hollandse schapen die een goed leven hebben in de natuurgebieden van Drenthe en Groningen. Bekijk de webwinkel voor het royale aanbod aan breiwol.
 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Gevilte vachten

Schapenkleedjes zien we volop. Dat betreft veelal gelooide vachten. Een vacht die geheel uit wol bestaat is een heel stuk diervriendelijker. Hiervoor wordt een schaap niet geslacht, maar alleen geschoren. Door toepassing van natvilten wordt een geschoren vacht gehecht op een laagje wol. Met een geschikte vacht, kaardvlies, viltmateriaal, werkruimte en veel goede zin kunt u dit prima zelf doen. Bekijk ons aanbod in de webwinkel hiervoor bij ‘vachtvilten’.

Op beperkte schaal vilten we zelf ook vachten. Met name van onze buitenbeentjes komen hiervoor in aanmerking. Vachten die door hun maat, vorm, kleur of wolstructuur minder geschikt zijn voor verkoop in de webwinkel. Maar misschien juist daardoor wel extra mooi en zeker uniek! De vachten van onze natuurlijke kudde worden jaarlijks vakkundig geschoren. Dat doen we rond juni, wanneer de nachttemperaturen aangenaam zijn en de heetste zomermaanden nog moeten komen. De vachten zijn dan optimaal gerijpt en de schapen zijn er klaar voor. Direct na het scheren gaan de schapen met hun kroost weer de vrijheid tegemoet in de Noord-Nederlandse natuurgebieden. Ze kunnen weer een jaar gaan werken aan hun nieuwe jas.

De oude jas wordt door ons geschoond en er aan de scheerzijde wordt een laagje wol bevestigd door middel van het viltproces. Voor dit laagje wol gebruiken wij bijpassend kaardvlies, eveneens afkomstig van Purewol, Daarnaast is heel veel warm water, zeep en spierkracht nodig. Na enkele uren hard ploeteren ontstaat door de wrijving hechting tussen de scheerzijde van de vacht en het kaardvlies, die fungeert als surrogaathuid. Maar dan geheel diervriendelijk. Tijdens dit  proces wordt de gevilte vacht door en door schoon. Tenslotte krijgt het nog een na reiniging waardoor de typische sterke schapengeur nagenoeg verdwijnt.

Een gevilte vacht is wel kwetsbaarder dan een gelooide vacht (met huid eronder), wat betekent dat deze sneller zal haren. Gebruik de gevilte vacht daarom als sierobject en geef hem een mooie plek in uw huis. Door er niet op te gaan zitten of overheen te lopen, blijft de vacht jarenlang puntgaaf intact. Bekijk ons aanbod diervriendelijk gevilte vachten in de webwinkel.
 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Wol voor dierenverblijven

Schapenwol is puur natuur, lekker zacht en heel behaaglijk. Geen wonder dat dieren graag gebruikmaken van schapenwol om in te liggen of nesten mee te bekleden. Honden en katten kruipen maar wat graag op een kleedje of in een mandje dat bekleed is met gewassen of ongewassen schapenwol. Eigenaren van fretten, hamsters, tamme ratjes of andere kleine knaagdieren kunnen schapenwol gebruiken om de nachtverblijven mee te vullen. Eraan knabbelen kan geen kwaad, schapenwol is gewoon natuurlijk haar.
 

Vogels mogen hun nest graag bekleden met wol om de kwetsbare eieren en jongen zachtheid en warmte te bieden. In het voorjaar zijn wilde (tuin)vogels als mezen, merels en vinken altijd op zoek naar natuurlijke materialen voor het bouwen van een nest. Vandaar dat vogels rond het broedseizoen vaak te vinden zijn rond schapenweides, om de her en der verloren plukjes wol mee te nemen naar hun nest. Maar schapenweides zijn niet overal, zeker niet in stedelijk gebied. Echte vogelliefhebbers kunnen tuinvogels een handje helpen door her en der een handvol wol in of onder struiken te leggen. Vogels vinden de wol vanzelf en zullen er dankbaar gebruik van maken.

Kwekers van volièrevogels als de kanarie, zebravink of parkiet leggen regelmatig een verse pluk wol in het nachthok of de volière, een bijna onmisbare grondstof voor de bekleding van de broedkastjes.

 

Onbewerkte schapenwol bevat van nature veel lanoline, een wolvet die het schaap beschermt tegen de kou. Deze lanoline zorgt ervoor dat paarden en pony’s prachtig gaan glimmen nadat ze gepoetst zijn met een dot schapenwol. Maar dat glimmen is bijzaak; poetsen is vooral bedoeld om het dier goed schoon te houden en de bloedsomloop te stimuleren, zeker op de huid onder het zadel en het hoofdstel. In de paardenhouderij wordt pure schapenwol dan ook veel voor de dagelijkse verzorging gebruikt.

 

Purewol heeft voor gebruik bij dieren de volgende wolsoorten in haar assortiment:

  • Behaaglijke vulling voor nachtverblijven en huisdiermanden
  • Zachte nestwol voor tuin- en volièrevogels
  • Sterke poetswol voor paarden en pony’s

Alles is verpakt in handige, luchtdoorlatende netzakken zodat de wol fris blijft. Bezoek onze webshop en ga naar vulwol.





 

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜

Isolatiewol

Schapenwol als isolatiemateriaal is een milieuvriendelijke toepassing die de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen is. In de bouw wordt nog veelal industriële glaswol gebruikt, beschikbaar op rollen of platen. Maar voor kleinschalig huis-, tuin- en keukengebruik kan heel goed pure schapenwol worden benut. Het is bijzonder duurzaam gewonnen en daarmee zeer ecologisch verantwoord; voor het reinigen is alleen warm water en wat soda/zout of zeep nodig.

 

Er wordt verder niets aan toegevoegd en is daardoor niet milieubelastend. Wol heeft een jaarrond uitstekende isolerende werking en warmte-accumulatie. Bovendien heeft wol een vochtregulerende werking. Zelfs na opname van vocht blijf de isolerende werking behouden. Daarmee is het materiaal zeer geschikt om toegepast te worden (zonder extra folie) tegen vocht. En wol vergaat niet. Testen hebben aangetoond dat schapenwol wel honderd jaar mee gaat; daarmee is het volledig onderhoudsvrij. En niet onbelangrijk; schapenwol is heel veilig; de natuurlijke vochtregulering voorkomt schimmels en ander ongemak. Het is van nature brandwerend en zelfdovend. Het veroorzaakt bovendien geen irritaties bij de verwerking.

 

In haar pure vorm is wol heel geschikt om bestaande holle ruimtes in bijvoorbeeld oudere woningen en schuren mee op te vullen. U kunt het duwen en eraan trekken Het kan worden uitgerekt en in elkaar worden geduwd en zodoende is het altijd geschikt voor hergebruik. Door holtes op te vullen kan de lucht ertussen minder bewegen. Eventueel vocht wordt goed opgenomen door de wol en langzaam weer afgegeven. Ook kan het gebruikt worden om leidingen tegen bevriezing te beschermen.

 

Voor gebruik als isolatiemateriaal worden aan de kleur, type of vezelstructuur van de wol geen eisen gesteld. Alle wol die om voornoemde reden minder geschikt is voor liefhebbers van spinnen of vilten, is uitstekend isolatiemateriaal. Daarom kunnen wij dit aanbieden voor een zeer aantrekkelijke prijs. Purewol verkoopt isolatiewol, verpakt in luchtdoorlatende netzakken. Afhankelijk van de mate waarin de wol samengeperst wordt, is qua volume van 1 kg wol goed voor zo’n 10 a 12 liter aan isolatiemateriaal. Ga naar de webshop voor ons assortiment en kijk op vulwol.

Lees meer ๎—›
Lees minder ๎—˜