Wanneer wordt mijn bestelling verzonden/geleverd?
Wij verzenden op maandag, woensdag en vrijdag. Uw bestelling gaat op de post zodra de betaling bij ons binnen is. We versturen de pakketten via DHL. Normaliter levert die pakketdienst een dag na verzending.
Kan ik mijn bestelling ook bij u ophalen?
De grote kudde met zoveel lammetjes vraagt veel van onze aandacht, er kan altijd iets bijzonders aan de hand zijn. Dieren houden geen rekening met een verzorger die niet op pad kan omdat er een afspraak gepland staat. Daarom houden we de agenda graag beschikbaar voor de schapen en versturen we de bestellingen met een pakketdienst.
Kan de factuur van de bestelling gestuurd worden?
U ontvangt automatisch een factuur in uw mailbox zodra u een bestelling heeft geplaatst.
Kunnen strengen die ik overhoud retour?
Ja, u mag ze retourneren. Dit zijn de voorwaarden: u mag alleen onaangebroken strengen terugsturen, tot maximaal 3 maanden na de aankoopdatum.
Hoe stuur ik iets retour?
U vindt het retouradres op de factuur. Voeg een kopie van de factuur toe aan de retourzending en vermeld hierop de reden van retour. Na verwerking van de retour ontvangt u het goederenbedrag als webwinkeltegoed. De volledige voorwaarden voor retourneren staan vermeld bij de Algemene voorwaarden.
Als ik 500 gram wol koop, hoeveel is dat eigenlijk van een hele vacht?
Een middelgroot schaap met een normaal type vacht levert ongeveer 3 kilo wol. Na het ontdoen van de mindere delen blijft daarvan grofweg de helft over. Het volume van een portie van 500 gram niet samengeperste wol past ongeveer in twee 10 liter emmers.
Is de wol vers?
De wol is altijd afkomstig uit het meest recente scheerseizoen. Oudere voorraad wassen we en verwerken we tot vulwol.
De wol is gesorteerd, wat houdt dat in?
Dat deze zorgvuldig geschoond is. Alle slechte delen zoals de stugge nekwol, schrale rugwol, vuile buikwol en grove bilwol worden verwijderd. De meeste natuurlijke ‘troepjes’ plukken we eruit en daarna schudden we de wol een aantal malen uit op een gazen rooster. De meeste ‘second-cut’ (tweede schering), zandkorrels, stofdeeltjes, fijne strootjes en takjes vallen er dan uit.
Is de wol biologisch?
De zogeheten SKAL-certificering hiervoor is kostbaar en het heeft voor onze bedrijfsvoering beperkte meerwaarde. Onze schapen leven in kuddeverband in uitgestrekte en onbemeste natuurgebieden. De lammeren blijven lang bij hun moeders. Slechts in uiterste gevallen grijpen we terug op antibioticum. Bestrijdingsmiddelen blijven achterwege. Wol weken en wassen doen we met biologisch afbreekbaar soda en natuurlijke wasnoten en bestellingen worden verzonden in herbruikbare dozen. Je kunt Purewol dus gerust heel ‘groen’ noemen.
Hoeveel wol heb ik nodig om iets te vullen?
Die vraag is lastig te beantwoorden. Het hangt af van het vulvolume, maar vooral van de mate waarin de vulling samengeperst moet worden. In een hard kussen gaat wel twee à drie keer zoveel vulling dan in een zacht kussen. Onderstaande schema's zijn proefondervindelijk tot stand gekomen en kunnen een handig hulpmiddel zijn.
Hoeveelheid vulwol per liter vulvolume bij gebruik van pure, onbewerkte wol.
- Niet samengeperst (losse wol): 20 gram
- Licht samengeperst (zacht): 40 gram
- Redelijk samengeperst (middelhard): 60 gram
- Flink samengeperst (hard): 100 gram
Hoeveelheid vulwol per liter vulvolume bij gebruik van gewassen wol.
- Niet samengeperst (losse wol): 13 gram
- Licht samengeperst (zacht): 27 gram
- Redelijk samengeperst (middelhard): 40 gram
- Flink samengeperst (hard): 67 gram
Let op: De mate van hardheid is geen wetmatigheid en kan verschillend ervaren worden. Deze schema's geven slechts een globale richtlijn aan, gebaseerd op onze eigen bevindingen.
Waar staat beschreven hoe een vacht gevilt moet worden?
Het is lastig het viltproces te beschrijven. Beelden zijn veel duidelijker. Daarom verwijzen we graag naar YouTube, waar talloze informatieve filmpjes te vinden zijn.
Moet ik voor het vilten de wol eerst wassen?
Met het natvilten gebruikt u veel warm water en zeep. Hierdoor wordt de wol vanzelf al sterk gereinigd. Vooraf wassen is onnodig.
Moet ik de wol eerst wassen om het te kunnen spinnen?
Het wassen en vervolgens kaarden is vaak nodig om vuile of vervilte wol te kunnen verwerken. De spinwol van Purewol uit de A-klasse is echter geselecteerd op reinheid. De wol is ook niet tot nauwelijks vervilt. Met deze wol kunt u prima ‘rechtstreeks uit de vacht’ spinnen. Ongewassen wol bevat volop lanoline (wolvet) en dat vergemakkelijkt het spinnen.
Hoe kan de wol het beste gewassen worden?
Op de pagina ‘om te weten’ is een uitgebreide beschrijving te vinden over het reinigen van wol.
Welke wol is geschikt om een hooimadam te vullen?
Geen vreemde vraag, hooimadam’s zijn ‘in’.
Alle wol is geschikt, de vezeldikte, lengte of kleur maakt geen verschil voor de isolerende werking. Wel zou ik gewassen wol aanraden, of deze eerst zelf wassen.
De goedkoopste keuze is ruwe vulwol, ongewassen. Maar dan heeft u er meer werk aan. De meest luxe keuze is gewassen kaardvlies, dit werkt het mooist omdat de wol reeds gekamd is en dus mooi gelijkmatig vult. Deze, en nog meer keuzes staan in de categorie vulwol. Het is een kwestie van keuze voor prijs en gemak.
Doorgaans wordt voor een hooimadam een kleine kilo wol per stuk gerekend. Hou er wel rekening mee dat ruwe wol grofweg een derde in gewicht slinkt nadat deze gewassen is. U spoelt met het wassen lanoline (wolvet) en stofdelen weg.
Hoe kan wol het beste bewaard worden?
Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Op de pagina ‘om te weten’ is meer te lezen over het bewaren van wol.
Hoe groot is een stuk kaardvlies?
Kaardvlies is een luchtige deken van gewassen en gekamde wol. De breedte van een portie kaardvlies van 500 gram is ongeveer 80 cm (battbreedte). Het vlies wordt voor de verzending dubbelgeslagen. De lengte hangt af van het ras. Elk ras en vezeltype heeft z’n eigen uniek soortelijk gewicht, maar gemiddeld schommelt de lengte zo rond de 160 cm. De dikte is door de luchtigheid van het materiaal natuurlijk moeilijk te bepalen, maar niet samengeperst betreft dit enkele centimeters.
Hoeveel strengen wol heb ik nodig voor een bepaald doel?
Dat is voor ons een lastig te beantwoorden vraag. Wij hebben geen kennis van het patroon, bijzondere bewerkingen en uw breistijl (of breihandschrift). Maar wellicht kan onderstaand overzicht een handje helpen:
- Babytruitje: 1 (pasgeborene) tot 2 strengen
- Kindertruitje, 1-3 jaar: 2 tot 3 strengen
- Kindertrui 4-12 jaar: 4 tot 6 strengen
- Damestrui, maten S-M-L-XL: 5 tot 9 strengen
- Herentrui, maten M-L-XL-XXL: 6 tot 10 strengen
- Paar sokken, eenvoudig: 1 streng
- driehoekige omslagdoek, eenvoudig: 2 strengen
- Sjaal in brioche: 3 strengen
- Baby dekentje/woondekentje met kabels: 8-10 strengen