Om te weten

Kwaliteit

Wol is een natuurproduct. Onbewerkte wol is vettig, geurend en bevat natuurlijke rommeltjes. Geen schaap, dus ook geen vacht of vezel is gelijk. Naast het ras, de leeftijd en onderlinge verschillen zijn ook de weersomstandigheden en de leefomgeving van het schaap bepalend voor de uiteindelijke kleur, structuur en vezellengte van de wol. Daarnaast groeit de schapenwol ongelijk op het schaap; de wol op de flanken, schouders, rug en dijen hebben allemaal een andere structuur. De schapen van onze kudde worden zodanig gehouden dat wolbeschadiging en vervuiling van de nek/rug tegengegaan wordt. Tijdens de selectie van de geschoren wol valt evengoed een flink deel af dat niet geschikt is voor spinnen of vilten. Deze wol krijgt een bestemming als bijvoorbeeld isolatiewol.

Scheren

Om wol te winnen, wordt de kudde jaarlijks geschoren. Het moment hangt af van de lammerperiode. Ooien die al vroeg in het seizoen lammetjes krijgen, mogen op stal aflammeren. Daar worden ze ontdaan van hun zweterige vacht zodat ze de warmte beter kwijt kunnen. Ooien die in het latere voorjaar aflammeren worden buiten, in de voorzomer, geschoren. Wij scheren onze schapen zelf met elektrische scheermachines. Dit werkt vlot, waardoor de schapen minder stress ervaren. Door kort op de huid te scheren, verkrijgt de wol meer vezellengte met een egalere scheerzijde als resultaat. Het sorteren van de wol begint gelijk na het scheren. Vachten met veel beschadigingen en vuil worden uitgeselecteerd en gaan naar de wolverwerkende industrie. Alleen de mooiste wol gaat mee naar de wolschuur van Purewol.

Onze wolschuur

De voorraad puur natuurlijke wol wordt op ambachtelijke wijze gesorteerd en vervolgens per vacht of gewichtseenheid verpakt in onze wolschuur. Deze sfeervolle werkplek biedt plek voor vele tientallen verschillende wolsoorten, tinten en uitvoeringen. Klaar om verzonden te worden naar echte liefhebbers van kwaliteitswol in binnen- en buitenland.

Opslag

Alle wol wordt ontdaan van eventuele grove vuildelen als mest en strooisel om vervolgens zorgvuldig verpakt te worden in een afgesloten netzak. Netzakken laten volop lucht door, waardoor de wol tijdens de opslagperiode kan luchten en fris blijft. De opslag vindt plaats in droge en goed geventileerde boerenschuren. Beschadiging met ongedierte wordt tegengegaan dankzij ons knaagdieren-bestrijdingsteam in de vorm van onze boerenkatten Tante Poes, Monster en Kitty. Met recht de schrik van elke muis.

Bewaaradvies

Eenmaal aangekocht kan de ruwe, onbewerkte wol voor vele jaren goed blijven. Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Enkele maanden na het scheren droogt de lanoline wat in. Dit heeft tot gevolg dat de wol harder en stugger aanvoelt dan kort na het scheren. Hierdoor kan het rechtstreeks uit de ruwe vacht spinnen als lastiger ervaren worden. Door de wol te reinigen in een bad heet water met wasmiddel (zie de rubriek reinigen op deze pagina) lost de lanoline grotendeels op en is de wol weer als nieuw. De kwaliteit van de wol wordt niet aangetast wanneer deze ouder is. Wol vergaat bijna niet en kan bij goede bewaring vele jaren bruikbaar blijven.

Zo scheren wij de schapen!

Reinigen

Onbewerkte wol bevat van nature veel vet, dat lanoline wordt genoemd. Lanoline beschermt het schaap tegen de kou. Lanoline houdt ook stof, zand en veel kleine rommeltjes vast, die eenvoudig uit de wol te wassen zijn. Week de wol in een grote kuip of teil met handwarm water en een flinke scheut (biologisch) wasmiddel. Gebruik bijvoorbeeld een wolwasmiddel. Een ecologisch afwasmiddel is onze favoriet. Roer de wol rustig door de sop om het effect te versnellen. Roer af en toe door en laat dit een uur staan. Het meeste vuil welke verkleefd aan de lanoline zal loskomen. Aangekoekte mestdelen hebben meer tijd nodig om los te weken of hebben nogmaals een wassing nodig. Bij gebruik van een niet al te agressief wasmiddel blijft meer dan voldoende lanoline over om de benodigde soepelheid te behouden. Het is belangrijk niet flink te gaan schrobben, wrijven of wringen en spoel de wol uit met water dat ongeveer dezelfde temperatuur heeft als het water uit de tobbe. Anders kan de wol gaan vervilten. Droog de vacht op een droogrek, nooit in de wasdroger! Zet deze buiten de directe felle zon en voorkom hiermee een stugge vezel door een te snelle droging. Centrifugeren kan wel, gebruik daarvoor een sloop of wasnet. Geen ambitie om zelf te wassen? Purewol levert ook reeds gewassen kaardvlies, lontwol en kant-en-klare breiwol.

Bestellen

Purewol heeft een informatieve website met een zeer uitgebreide webwinkel. Bestellen is eenvoudig en de betaling gaat snel & veilig met bijvoorbeeld iDeal. Bestellingen vanaf € 75,- worden kosteloos verzonden. Voor lagere aankoopbedragen wordt € 7,- per doos gerekend. Niet tevreden? Mail ons en wij regelen het. Onbeschadigde wol mag geretourneerd worden, het aankoopbedrag wordt verwerkt als webwinkeltegoed.

Verzenden

Betaalde bestellingen worden elke werkdag ingepakt en bezorgd door de betrouwbare pakketdienst DPD. Per E-mail wordt het Track & Trace nummer verstuurd zodat de zending online gevolgd kan worden. Wij denken aan het milieu; de bestelling wordt verpakt in ongebleekte en herbruikbare dozen. De factuur (met BTW-vermelding) E-mailen we zodra de bestelling verzonden is. De codering van de wollabels correspondeert met die op de factuur.

Verzendkosten Nederland

Bestelwaarde Verzendkosten
tot € 75,- € 7,-
vanaf € 75,- gratis

Shipping costs europe

Click here for the possibilities and costs.

Verklarende woordenlijst

Follikel: Haarzakje waar de wolvezel uit groeit.

Crimp: Fijne golfjes in de wolvezel welke elasticieit geven.

Micron: Maat om woldikte te benoemen (mu).

Zachtheid: Hoe fijner de vezeldikte (aangeduid in mu) des te zachter de wol.

Stapellengte: Lengte van de vezels in ontspannen toestand.

Vezellengte: Lengte van de uitgetrokken vezels.

Lanoline: Dierlijk wolvet of wolwas.

Schubben: Uitstulpingen op de wolvezel.

Kemp: Een holle, grove haarvezel (zonder crimp) die los zit en moeilijk hecht.

Prik: Een vanaf ongeveer 30 mu ervaren kriebel in wollen kleding.

Pillen: Vorming van kleine pluizige bolletjes.

Wolbreuk: Zwakke plek in de vezel.

Twijnen: Het om elkaar heen draaien van meerdere enkelvoudige draadjes gesponnen wol.

Matted: Harde, door ingedroogd regenwater licht vervilte puntjes aan de uiteinden van de wol.

Second cut: Korte stukjes wol ontstaan door naschering.

Mulesing: Het op wrede wijze wegsnijden van met mest besmeurde huid, toegepast in Australië.

Lamswol: Eerstescheers wol van éénjarige schapen.

Vlokkenwol: Losse, geheel ontwarde woldelen.

Kaardvlies: Wol welke machinaal in gelijke looprichting gekamd is.

Lontwol: Machinaal in gelijke looprichting gekamde wol in de vorm van een dikke lont.

Herkomst

De wol uit de webshop van Purewol is afkomstig van onze eigen omvangrijke kudde uit de Drentse Veenkoloniën. In de webshop van Purewol zal nooit import uit Verweggistan worden aangetroffen van kuddes die op dubieuze wijze gehouden en geschoren worden. De vele schapenrassen van Purewol hebben het goed en mogen volop schaap zijn. Alleen wol van rassen welke niet in onze kudde voorkomen of wol welke we tekort komen, nemen we over van bevriende fokkers die de schapen op dezelfde wijze houden.

Assortiment

Onbewerkte ruwe wol, rechtstreeks van het schaap. Schoon, netjes geschoren en zorgvuldig gesorteerd. Dat is de basis van Purewol. Verkrijgbaar per gewichtseenheid of per complete vacht. Pure wol als grondstof voor alle denkbare doeleinden en toepassingen, onbehandeld en puur natuur. In de webshop aangeduid met Puur. Daarnaast leveren wij lontwol, kaardvlies en breiwol. Ambachtelijk geproduceerd en geleverd door de schapen uit onze eigen kudde.

Classificatie

Kort na het scheren wordt de wol geclassificeerd. Het hangt van de reinheid, zachtheid, de soepelheid (lanoline), de structuur en de vezellengte af in welke klasse de wol terechtkomt. Voor vachten om te vilten zijn de reinheid, samenhang, gelijkmatige vachtstructuur en vezellengte bepalend. De kwaliteit kan per seizoen afwijken, aangezien het weer sterk van invloed is op de wolkwaliteit.

Milieu

Purewol bouwt graag mee aan een duurzame maatschappij. We laten onze schapen niet creperen, maar alleen in uiterste gevallen grijpen we terug op antibioticum. Bestrijdingsmiddelen blijven achterwege. Wol weken & wassen doen we met biologisch afbreekbaar soda en natuurlijke wasnoten en bestellingen worden verzonden in herbruikbare dozen.

Motten

De meest gevreesde vijand van wol is de mot. Of eigenlijk de larve van de mot, die zich in bij voorkeur in donkere, bedompte ruimtes tegoed doet aan textiel, waaronder ruwe wol. Maar ze hebben een hekel aan licht, wind en kou. Wanneer de wol bewaard wordt in de aangeleverde luchtdoorlatende netzak, hangend onder bijvoorbeeld een droge carport of in een niet al te hermetisch afgesloten schuurtje is de kans op mottenlarven het kleinst. Is er toch sprake van aantasting? Week de wol in handwarm water (zie reinigen op deze pagina) of leg de wolzak enkele dagen in de vriezer. De mot zal dit niet overleven.

Eigenschappen

Ooit geweten dat wol zo veelzijdig was? Alle industriële ontwikkelingen ten spijt is er nog nooit een kunstmatige vezel uitgevonden die kan tippen aan echte wol. Want wol is draagbaar, wasbaar, elastisch, waterafstotend, vuilafstotend, brandwerend, isolerend, antistatisch, milieuvriendelijk, duurzaam, verfbaar en eenvoudig te verwerken. En dan ook nog eens in talloze uitvoeringen te verkrijgen. Dat doet de natuur goed!