De kudde en wij

over ons

Purewol is een unieke onderneming: als enige bedrijf in Nederland richt het zich op de grootschalige verkoop van ruwe schapenwol van talloze rassen in vele kleuren. De leveranciers zijn de dames uit de eigen Purewol-kudde 'Natuurbegrazing de Monden'. Deze, ruim zestienhonderd koppen tellende, kudde wordt in en rond de provincie Drenthe ingezet om heidevelden, natuurreservaten en natuurweides te beheren. Oprichter en eigenaar van Purewol is Rob Brummel (1970), een Veluwse boerenzoon met een enorme passie voor natuurbehoud en het in stand houden van bedreigde schapenrassen. In 1999 kocht hij vijf zeldzame Schoonebeeker heideschapen. Inmiddels is dat wat als hobby begon behoorlijk uit de hand gelopen. Rob heeft van zijn vrijetijdsbesteding z'n vak kunnen maken. Het beheren van de forse kudde en het verkopen van prachtige schapenproducten zijn bij hem al jaren in goede handen.

de kudde

De kudde bestaat uit schapen van uiteenlopende rassen, zoals de Heidschnucke, Drents Heideschaap, Blauwe Texelaar, Walliser Schwarznase, Gotland Pelsschaap, Bleu du Maine, Wensleydale, Merino, Racka en onze eigen creatie Veenkolonist. Ieder ras heeft zijn eigen specifieke (wol)kenmerken en die worden absoluut in stand gehouden. Alle schapen zijn namelijk raszuiver: er wordt niet onderling gekruist. Bij de selectie van fokrammen is naast onder andere de wolkwaliteit ook het kenmerk zelfredzaamheid van groot belang. Deze sterke schaapskudde verblijft het grootste deel van het jaar buiten. Puur natuur en erg gezond. De dieren varen er niet alleen wel bij; de vachtkwaliteit is ook beter. Schapen die in benauwde en drukbevolkte schuren verblijven, hebben meestal beduidend viezere en meer beschadigde vachten. In het voorjaar breidt de kudde uit. De meeste lammetjes worden geboren als de meest barre wintermaanden achter de rug zijn.

“Al van kinds af aan ben ik een natuurliefhebber en hebben bedreigde schapenrassen mijn bijzondere interesse. Mijn perfectionisme loopt me regelmatig voor de voeten, maar heeft er wel toe geleid dat ik nu de trotse eigenaar ben van een geweldig mooie en kerngezonde schaapskudde waarmee de prachtige Drentse natuur begraasd wordt. Mede door de wolkwaliteit van de dieren werd ik door steeds meer verlekkerde wolliefhebsters aangeklampt. Door hun enthousiasme ben ik langzaamaan gegrepen door het wolvirus. Na jaren van intensief lezen, luisteren, voelen en vooral ervaren durfde ik mezelf wolkenner te noemen. De weg naar de oprichting van Purewol lag open.”

Bekijk hier het aandoenlijke filmpje van de geboorte van een tweeling in de kudde.